Eetstoornissen

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis kan je beschrijven als een psychische aandoening waarbij de cliënt er een afwijkend eetgedrag op na houdt. Met afwijkend wordt bedoeld dat het eetgedrag van de cliënt niet overeenkomt met het normale eetpatroon van mensen uit dezelfde leeftijdsgroep of van hetzelfde geslacht. Doorgaans ligt het probleem in de mate waarin men eet: teveel, te weinig, of helemaal niet.

Het probleem is dus gedrag en het eerste wat we doen is de cliënt dit probleem laten ownen. Het is “jouw”probleem! De verantwoording ligt bij de cliënt!



Soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa: magerzucht

Anorexia nervosa of magerzucht is een soort eetstoornis waarbij de cliënt te weinig eet, zo weinig dat het ongezond is. Iemand met anorexia nervosa zoekt en vindt altijd redenen om niet te eten. Hierdoor kan deze persoon extreem mager worden. Vaak komt deze eetstoornis voor bij jonge meisjes die obsessief bezig zijn met het slank houden van hun lichaam, waarbij braken gestimuleerd kan worden om extra gewicht te verliezen.


Boulimia nervosa

Boulimia nervosa is de tegenovergestelde versie van anorexia nervosa. Bij boulimia gaat de cliënt stiekem op zoek naar manieren om zo veel mogelijk te eten. Hierbij geeft de persoon zich heel regelmatig over aan hevige eetbuien waarbij hij of zij overdadig veel voedsel tot zich neemt. Uit schaamte zal kort daarna dit voedsel weer uitgebraakt worden. Net als bij anorexia kunnen middelen gebruikt worden om het braken of laxeren te stimuleren.


Eetbuienstoornis of Binge Eating Disorder

De stoornis van de eetbuien of Binge Eating Disorder (BED) is eigenlijk te vergelijken met boulimia nervosa, maar dan zonder het braken of laxeren. Hierbij zal de cliënt zich overgeven aan een plotse eetbui, waarbij op een korte tijd veel voedsel gegeten wordt. Men spreekt ook wel van vreetbui. Dit is een emotioneel eetgedrag waarbij eten wordt gezien als een reactie op een positief of negatief gevoel, zoals bijvoorbeeld het aanwezig zijn op een feestje of het hebben van een slechte dag.


Eetstoornissen in de sport

Verder zijn er ook nog eetstoornissen die voorkomen in de (al dan niet professionele) sportbeoefening, zoals bijvoorbeeld anorexia athletica. In dit geval zijn sportmannen of sportvrouwen obsessief bezig met hun gewicht om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Voorbeelden hiervan zijn extreem magere atleten uit de duursporten zoals langeafstandslopen.


Symptomen eetstoornissen

  • gewichtsverlies
  • onzekerheid
  • vermoeidheid
  • buikpijn
  • uitputting
  • uitdroging (dehydratatie)
  • ondergewicht of extreme magerte
  • laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen
  • tandproblemen door overmatig braken

Oorzaken en onze oplossingen van eetstoornissen

Een problematisch eetgedrag dat leidt tot een eetstoornis kan te maken hebben met een negatief zelfbeeld. De cliënt voelt zich niet lekker in zijn vel en is onzeker over zijn of haar lichaam. Men wil er altijd maar slank of atletisch uitzien en gaat dit verlangen te ver doordrijven.

Andere mogelijke oorzaak is het moeilijk kunnen omgaan met emoties, waarbij het eten dient om deze onmacht op te vangen.

Compensatie voor de angst voor controleverlies is echter de meest voorkomende oorzaak. Deze angst is vaak ontstaan als kind-gebonden trauma. Het innerlijke kind is beschadigd. Door hiervan de initial first imprint te lokaliseren en te herstellen is met hypnotherapie veel te bereiken. Wanneer de cliënt na de mentale interventie gereed is om het lichaam opnieuw op te bouwen, schrijf ik een advies met lifestyle (o.a. sporten), gezonde voeding en orthomoleculaire voedingssupplementen om ook lichamelijk weer te herstellen. Lichaam en geest zijn één en ze beïnvloeden elkaar voortdurend, zowel positief als negatief. De cliënt krijgt de verantwoording voor zichzelf en zal dan met veel plezier meewerken en de eigen controle ervaren van het gezond opbouwen van het lichaam met de juiste nutriënten.