NLP

logoangstcoachpraktijk

Wat kan ik met NLP?

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een verzameling van technieken, uitgangspunten en overtuigingen die veel gebruikt wordt voor het bereiken van persoonlijke groei. Zo wordt NLP onder andere gebruikt voor trainingen om het functioneren te verbeteren van leidinggevenden en medewerkers, middels seminars, groepstrainingen of in een individuele cliënt-coach-relatie.

Sommige NLP-technieken lenen zich voor een verhelderde en natuurlijker communicatie en vinden daarom hun ingang in verschillende disciplines. Dit loopt uiteen van management en verkoop tot marketing. Maar ook werd NLP getraind als een verhoortechniek in rechercheopleidingen van de Nederlandse politie. NLP wordt ook ingezet ter verbetering van de samenwerking tussen collega’s of voor een betere communicatie met cliënten. Verder wordt het toegepast voor het verbeteren van de motivatie en het verhogen van prestaties in de sport.

NLP is bestemd voor IEDEREEN en kan zowel in de professionele als persoonlijke context gebruikt worden.

NLP in management en coaching van medewerkers

NLP kan  goed gebruikt worden door een manager, adviseur of consultant  en dan met name voor effectieve coaching en aansturing. Denk maar eens aan zaken zoals leiderschap, motivatie, conflict hantering en zelfmanagement.

NLP en Onderwijs

In onderwijssituaties kan NLP gebruikt worden voor het verbeteren van de leerprestaties van leerlingen/studenten, uitbreiden van presentatievaardigheden en effectieve leerlingbegeleiding.

NLP en gezondheidszorg

Natuurlijk kent NLP ook verschillende toepassingen in de gezondheidszorg. Een arts of verpleegkundige die bereid is  aan te sluiten bij de belevingswereld van zijn patiënten, zal  veel sneller een vertrouwensrelatie weten op te bouwen. In de Britse gezondheidszorg bijvoorbeeld wordt NLP gebruikt als methode voor het op een juiste manier verkrijgen van een positief contact met de patient.

NLP en hulpverlening

Ook als therapeut of hulpverlener gebruiken we NLP  als krachtige aanvulling op onze eigen behandelwijze. Toepassingen van NLP zijn dus te vinden in de psychotherapie. NLP wordt ook als een op zichzelf staande therapie toegepast of als aanvulling op bestaande therapieën. Hierbij is te denken aan het overwinnen van plankenkoorts, eenvoudige fobieën, zelfhulp, depressie of verslaving.

Nog meer toepassingen van NLP: binnen vergadersituaties en werkoverleg, in relaties of in het kader van je persoonlijke groei en persoonlijk welbevinden. Kortom, het kan toegepast worden in iedere situatie waar je op één of andere manier te maken hebt met communicatie tussen jezelf en de buitenwereld.