Rijangst

rijangst1

Heb je ook rijangst?

Bedenk eens wat je allemaal misloopt. Kinderen die je niet naar school of naar buitenschoolse activiteiten als sport en hobby kan brengen, je geliefde niet bezoeken, niet op vakantie met de auto, niet het werk of die baan kunnen accepteren omdat het te ver weg is met openbaar vervoer, niet op bezoek gaan bij kinderen om de kleinkinderen te kunnen zien. Je sociale leven raakt volledig verstoord.

Rijangst een van de meest voorkomende angsten

Rijangst is een van meest voorkomende, maar vaak verborgen angsten van mensen. Mannen hebben meer moeite om hier voor uit te komen dan vrouwen. Door de angst ontstaat er vermijdingsgedrag met de bijbehorende excuses. “Ik heb niks met autorijden”, “Openbaar vervoer gaat veel sneller”, Ik hoef geen parkeerplaats te zoeken”, “Er zijn toch altijd files”, “Ik vind deze landelijke route veel leuker om te rijden”. En zelf kan je er nog wel meer bedenken. Het vaakst komt de angst voor snelwegen voor. Daarna de angst voor vrachtauto’s en dan de angst voor tunnels en bruggen. Natuurlijk zijn er ook nog rijangsten op andere plaatsen of de angst voor rijden in het algemeen. Meerij-angst als passagier komt ook regelmatig voor.
Er zijn eigenlijk drie soorten rijangst.

rijangst.png

Drie soorten rijangst

1)de reële rijangst:(Je ontdekt of voelt aan dat je tekort schiet in je vaardigheid. Niet zo vreemd omdat de meeste rijlessen bij rijscholen alleen gericht zijn op examenroutes rijden. Het doel was dan niet goed kunnen rijden, maar het toneelstukje voor het examen kunnen opvoeren.

2) Verkeerstrauma: je bent getuige geweest of hebt een verkeersongeluk meegemaakt. Flashbacks daarvan blijven terugkomen.

3) Verkeersfobie: door een aanleiding heb je een fobie ontwikkeld.
Deze drie soorten dienen allemaal op een andere manier aangepakt te worden.
Bij de reële rijangst dienen speciale lessen in combinatie met NLP-technieken ( Neuro Linguistisch Programmeren) toegepast te worden. Het vergroten van je vaardigheid in combinatie met het versterken van je persoonlijke weerbaarheid door gebruik van psychologische hulpbronnen zijn hier de oplossing.
Bij het verkeerstrauma zijn verschillende opties mogelijk. Ik kan werken met EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) of IEMT (Integral Eye Movement Therapy). Ik kan ook op zoek gaan naar het zogenaamde “kindgebonden trauma”. Het blijkt dat dit laatste de oorzaak kan zijn waarom de een wel een PTSS ontwikkelt en de ander niet bij de zelfde traumatische ervaring(en). Om dit kindgebonden trauma op te sporen, gebruiken we vaak hypnotherapie met regressie of Timeline therapy.
Tot slot de verkeersfobie. Voor fobieën hebben we in de NLP en hypnotherapie ook voldoende oplossingen.

Nog niet klaar
Maar daarna zijn we nog niet klaar. Nu is het tijd geworden om nieuwe strategieën in de verkeersdeelneming aan te leren. Dit moet echt in de auto gebeuren. Het heeft echter niets te maken met gewone rijlessen. Vandaar dat dit ook niet opgelost kan worden door een gewone rijschool.
Uiteindelijk rij je weer ontspannen in de auto.

Als je wilt weten of je rijangst hebt en wat voor soort rijangst, neem dan contact met mij op. Ik ben WRM-bevoegd verkeersdocent (wettelijk vereist om dit in het verkeer te mogen doen, staat voor Wet Rijonderricht Motorvoertuigen) en internationaal gecertificeerd EMDR/ Master-Hypnotherapeut.

3a49962ed1d8e6624d6b013e467908c3e6effbad31f54e1ec949cfa79fcbaf1c

Letselschade-advocaat

Is er sprake van een PTSS als gevolg van een door derden veroorzaakt ongeval, kan ik, op uw verzoek, een letselschade-advocaat van Keurmerk Letselschade-advocaten inschakelen. Deze advocaat zal o.a. zorgen dat alle kosten, dus ook de kosten van de rijangstsessies, voor u kosteloos zijn. U kunt natuurlijk ook van uw eigen advocaat gebruik (blijven) maken.
In ons geval is dat Annemarie Wolf van Wolf advocaten www.wolfadvocaten.nl uit Haarlem.

Gun jij het jezelf ook?
De ervaring leert ook dat specifieke kennis van de letselschadepraktijk bij medici belangrijk is om een goed resultaat te behalen.
Blijf er dus niet mee zitten maar pak je vrijheid terug! Je hebt maar 1 leven. Ik help je graag weer “op weg”!Bel, sms of whatsapp naar 0651 992492. Of stuur een mail naar info@hypnotherapiepraktijkhillegom.nl. De eerste stap naar een vrij, nieuw, ontspannen leven. Ik gun het je! Gun jij het jezelf ook?

p1040712

logoangstcoachpraktijk